Een groen hart voor Leytsche Hof

9 november '22

Boven op de garage, in het hart van Leytsche Hof, komt een prachtige binnentuin. Mooi om op uit te kijken, in te spelen én een plek voor buren om elkaar te ontmoeten. De binnentuin is circa 55 meter lang en 25 meter breed. Maar hoe ziet de tuin eruit en hoe kun je hem gebruiken als je er woont? Joshua Holleman van RRog maakte het ontwerp voor de tuin en daar vertelt hij met plezier over.

image alt

Groen om op uit te kijken

“De eenvoudigste manier om een tuin op een parkeerdak in te richten is met verharding. Maar dat zou zonde zijn! Groen is mooi om op uit te kijken, het gaat opwarming tegen én het biedt fijne schaduwplekken voor mens en dier. Met een substraat van lava is boven op de drainage een grondlaag gemaakt waarin planten en bomen heel goed kunnen wortelen. Onder de garage zijn bakken gemaakt waar regenwater in opgevangen wordt. Dat regenwater kan vervolgens weer gebruikt worden om de planten in de tuin te bewateren.”

Twee sferen die elkaar vinden in het midden

Joshua heeft de binnentuin twee sferen gegeven die elkaar vinden bij het ontmoetingspad. Hij legt uit: “De ene zijde is wat strakker aangelegd met een glooiend gazon waarin bomen komen te staan die in de herfst indrukwekkend kleuren. De andere kant bestaat uit slingerende paden waarlangs we vaste planten laten groeien. Zo ontstaat een weelderig en natuurrijk geheel waar ook vlinders en bijen zich heel fijn zullen voelen. Besjes, lekker geurend en gevarieerd, zijn de sleutelwoorden om tot een biodiverse samenstelling van planten en bomen te komen.

image alt

Buren ontmoeten en lekker spelen

“Het ontmoetingspad is het pad dat de bewoners van de appartementen en eengezinswoningen gebruiken om bij hun huis te komen. Dé plek dus om even een praatje te maken. We zorgen ervoor dat er ruimte is om te spelen en natuurlijk komen er een paar bankjes. Om de groene sfeer van de binnentuin nog meer kracht bij te zetten krijgen de terrassen die hier direct aan grenzen geen houten schutting, maar een haag. De terrassen zijn mooi bestraat.”

Wel de lusten niet de lasten

De binnentuin wordt via de VvE beheerd. Joshua geeft aan dat het slim is geweest hiervoor een daktuin- hovenier in te schakelen. “Een daktuinhovenier weet wat hij moet doen om ervoor te zorgen dat er geen lekkages komen en de planten op hun mooist kunnen groeien. Het fijne voor de bewoners is dat ze door het uitbesteden van het onderhoud, volledig zorgeloos kunnen genieten van hun eigen tuin/terras en de binnentuin.” Het eerste jaar zal Donker Groep het onderhoud van de tuinen verzorgen, betaald door de ontwikkelaar. Daarna is het aan de VvE om hier een keuze in te maken.

  Bekijk het woningaanbod
  Bekijk het laatste nieuws