Natuurlijk ontspannen

20 december '21

Je hebt wel eens van die dagen. Ineens vliegt het allemaal op je af. Druk op het werk. Kinderen die elkaar heus wel, alleen nú even niet, de liefste van de hele wereld vinden. Een miljoen zaken te regelen. En natuurlijk een wasmand die overstroomt. Pfoe! Het valt niet altijd mee. Vroeger kon het me helemaal overvallen. Nu weet ik; het komt wel goed. Even pas op de plaats maken. De batterij opladen en dan met frisse moed weer verder. Die batterij opladen doe ik het liefste in de natuur. Net als vroeger met mijn ouders. Heerlijk struinen door het bos of schelpen verzamelen op het strand. Even één zijn met de elementen.

Ontspanning, iedereen heeft het nodig. Zeker in deze tijd! En juist even de natuur in gaan en je omringen met groen heeft dat heilzame effect. Of je nu houdt van een flinke wandeling, het water op wil gaan of gewoon even van het zonnetje wil genieten op een bankje in het park: vanuit je nieuwe thuis in Leytsche Hof is dat moment van ontspanning altijd dichtbij.

image alt

Ruik die frisse lucht!

Een zonnetje dat schijnt en een uurtje vrij? Dat komt goed uit! In en rondom Leidschendam Centrum liggen namelijk diverse (prachtige!) stadsparken. Wandel bijvoorbeeld naar Park Prinsenhof of het Groot Zijdepark om even een frisse neus te halen. Of fiets naar Park Vreugd en Rust, dat er nog vrijwel hetzelfde uitziet als in de 19e eeuw. Het veelzijdige Park Sijtwende is, met een heerlijk speeleiland voor de kinderen, diverse kunstwerken en een stilte-eiland, een fijn uitstapje voor het hele gezin. Behoefte aan bezinning en inspiratie? Iets verder vind je de prachtige Japanse Tuin van Clingendael. Let hier trouwens wel even op de openingstijden, want deze bijzondere tuin is slechts acht weken per jaar geopend. Gaat jouw hart nou sneller kloppen als je de blauwborst hoort zingen? Op tien minuutjes fietsen spot je bekende en minder bekende vogels bij Vogelplas Starrevaart. Hier sta je zo oog in oog met lepelaars, ijsvogels en allerlei eenden. Ook de rietgors, roerdomp of de zwarte ibis is hier geen vreemde.

Meer zin in een echte wandeling? Ook dan zit je in Leytsche Hof goed! Volg de historische wandeling door het centrum of haal bij de VVV de wandelroute ‘Schatten aan de Vliet’, voor een culturele wandeling langs alle hoogtepunten van je nieuwe woonplaats. De gemeente Leidschendam grenst ook nog aan het bijzondere landschap ‘Duin, Horst en Weide’ met de mooiste fiets- en wandelroutes. Wandel langs het idyllische Kasteel Duivenvoorde, struin door de duinen van Meijendel of maak een extra lange tocht naar het strand. En wil je die heerlijke zondagse wandeling door het groen combineren met cultuur? Dan moet je bij Landgoed (én museum) Voorlinden zijn. In en rondom dit bekende museum komt het beste uit beide werelden samen. Genieten!

image alt

Hou je van water?

Dan bof je! De Vliet vormt namelijk het stralende middelpunt van Leidschendam. Met een prachtig uitzicht op Houtmolen de Salamander vaar je zo via de landerijen naar de gezellige binnenstad van Leiden. Of misschien vaar je wel door naar de befaamde Kagerplassen voor een ontspannen dagje op het water. Mag het wat actiever? Huur dan een Supboard bij PuuRR aan de Vliet of ga lekker windsurfen in recreatiegebied Vlietland. Ook als je eigenlijk geen waterrat bent, is er genoeg te doen in de omgeving. Test je klim- en klautervaardigheden in klimpark het Klimeiland, sla je beste hole-in-one bij de Pitch&Putt golfbaan of maak een heerlijke fietstocht langs de Vliet. Voor je het weet is de dag alweer voorbij.

image alt

Avontuur is nooit ver weg

Ook voor de kleintjes is er genoeg te ontdekken rondom Leidschendam. Zo heeft Buitenplaats Molenwei een geweldige Nature Escape Game opgezet en is Stadstuin Rusthout jé rustpuntje op een hectische thuiswerkdag met kinderen. Hier vind je geitjes, een rozentuin, speeltoestellen en lekkere koffie. Succes verzekerd! Kabouters spotten doe je in de Leidschendammerhout of in natuurgebied Bentwoud en alle extra energie kunnen ze kwijt in het Meijendelse Monkeybos. Maar er is meer! ontdek met Prins Frederik de geschiedenis van Landgoed de Horsten, knuffel geitjes op geitenboerderij het Geertje, volg een wildplukwandeling op het Avonturenpad, stamp in de modder op het Duivenvoordse Laarzenpad … Ik zou zeggen, mogelijkheden te over. Trek die stappers aan en ga lekker naar buiten!

Als wij met onze kindjes de natuur in gaan, kan ik me er elke keer weer over verbazen. Alle ballast verdwijnt van die kleine schoudertjes en in een split second zijn ze één met de natuur. Takken zoeken, wilde dieren spotten, springen van boomstronk naar boomstronk en de mooiste paddenstoelen op de foto zetten. Vaak laten die kleintjes zo perfect zien wat wij als volwassenen eigenlijk ook nodig hebben. Sinds een week heeft onze oudste échte wandelschoenen en ze is er dolgelukkig mee. Dit weekend trekken we ook onze wandelschoenen weer uit de kast en gaan we een nieuw stukje natuur ontdekken. Ik heb er nu al zin in!

Maak kennis met Valérie

Ik ben Valérie; dol op koken, mensen met een inspirerend verhaal en verse muntthee met een drupje honing (of een echt goede latte). Daarnaast ben ik duurzaam ondernemer, ontwerper van origine en moét ik elke dag even de buitenlucht opsnuiven. In mijn zoektocht naar een duurzamer leven, ontdek ik graag de fijnste plekjes die het leven net dat beetje extra schwung geven. In deze serie laat ik je graag kennismaken met al het moois dat Leytsche Hof en omgeving te bieden heeft.

  Naar het nieuwsoverzicht
  Bekijk de woningen