Extra leenruimte bij een energiezuinige nieuwbouwwoning

29 januari '24

Wist je dat vanaf 2024 het energielabel van de woning meeweegt in je hypotheekruimte? Je krijgt namelijk extra leenruimte als je een energiezuinige nieuwbouwwoning koopt. Naast goed voor het milieu én jouw wooncomfort, is een nieuwbouwwoning dus ook fijn voor je portemonnee. Of je nu je maandlasten laag wilt houden of die extra leencapaciteit wel goed kunt gebruiken; een duurzame woning is altijd een goede keuze.

Lagere maandlasten

Als je een nieuwe energiezuinige woning koopt, dan betaal je vaak minder aan energiekosten dan bij een vergelijkbare woning met slecht energielabel. Dat komt omdat de nieuwe woning minder energie verbruikt voor verwarming én mogelijk meer energie opwekt – bijvoorbeeld met zonnepanelen. Je houdt dus maandelijks meer geld over om te kunnen besteden aan je hypotheek dan bij een bestaande woning met een lager energielabel. Om die reden kun je dus ook meer lenen bij de bank. Let op: het kan zijn dat geldverstrekkers aanvullende eisen hebben ten aanzien van de extra leencapaciteit. Vergeet niet om hiernaar te informeren.

Een fijn (hypotheek)voordeel!

Voor een energiezuinige nieuwbouwwoning kun je een hogere hypotheek krijgen dan voor een niet duurzame woning. Vanuit de overheid zijn regels vastgesteld waardoor je extra leenruimte krijgt bij een hypotheek wanneer je kiest voor een energiezuinige woning. Deze leenruimte is voor energiezuinige woningen dit jaar flink omhoog gegaan.

Hierbij wordt gekeken naar het energielabel van de woning. Zo mag je € 30.000 extra lenen voor de aankoop van een energiezuinige (nieuwbouw)woning met energielabel A+++. Dit loopt op tot wel € 50.000 bij een woning met energielabel A++++. Hoeveel extra leencapaciteit je kunt krijgen hangt dus mede af van het energielabel van jouw nieuwbouwwoning.

Voor de herenhuizen in Leytsche Hof betekent het dat je € 40.000 meer kunt lenen dan wanneer je een woning met een energielabel E, F of G zou kopen. 

In het overzicht hieronder staat per energielabel aangegeven welk bedrag je extra kunt lenen bij de hypotheekaanvraag. Voorbeeld: voor een woning met energielabel E, F of G kun je bijvoorbeeld tot maximaal € 600.000 lenen. Voor een A++++ nieuwbouwwoning kun je op basis van hetzelfde inkomen tot maximaal € 640.000 lenen. Vraag jouw hypotheekverstrekker naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame nieuwbouwwoning.

Tabel leenruimte energielabel
Dit vind je in de buurt Meer over Leytsche Hof?
Interesse in een woning in Leytsche Hof? Bekijk het woningaanbod