Hoogtepunt van Leidschendam Centrum

1 juni '23

Het is zover: de bouw van Leytsche Hof in Leidschendam Centrum is gestart. Om dit te vieren was er op 23 mei feest op de bouwplaats. Een bijzonder moment voor toekomstige bewoners en voor de verhuurder en investeerder in betaalbare huurwoningen BPD Woningfonds, de gemeente Leidschendam-Voorburg en de Ontwikkelcombinatie Damcentrum (BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en SDJ Vastgoedontwikkeling). Dit feestelijke moment kreeg een officieel karakter met het plaatsen van de laatste prefabkolom in de kelder.

Wethouder Bianca Bremer: "Ik wil graag de Ontwikkelcombinatie Damcentrum van harte gelukwensen met deze belangrijke mijlpaal. Het is aan hen te danken dat veel mensen straks kunnen genieten van prachtige koopwoningen en middeldure huurwoningen. Ik wens de toekomstige bewoners veel plezier en woongenot toe in het hart van het mooie Leidschendam."

image alt

Over Leytsche Hof

Leytsche Hof is ontworpen als een semigesloten bouwblok rond een gemeenschappelijke binnentuin. Het blok is ingedeeld in vijf delen die in samenhang zijn ontworpen, maar er wel verschillend uitzien door de wisselende hoogtes, platte en hellende daken, metselwerkverbanden en in kleur en uitstraling verschillende structuren. De fraaie waterneutrale binnentuin komt op het dak van de parkeergarage met 160 plaatsen. De daktuin is aangesloten op een bassin onder de hellingbaan in de kelder. Het regenwater dat op de daken valt kan gebruikt worden voor het bevochtigen van het groen van de binnentuin, voor een groot waterbesparend effect.

image alt

Leytsche Hof letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt

Voor Theo van der Plas, sr. Ontwikkelingsmanager bij BPD, is Leytsche Hof letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Met haar 41 meter torent Leytsche Hof boven Leidschendam-Centrum uit. "Toen we ruim 20 jaar geleden startten met de gebiedsontwikkeling van het Centrum hadden we al zoiets moois op deze plek voor ogen. Nu gaat het carré met appartementengebouw en woningen er echt komen. De ontwikkeling was een interessante puzzel waarvan de stukjes precies op het juiste moment in elkaar vielen. Dit is de tijd dat een klimaatadaptieve daktuin niet meer weg te denken is uit een nieuwbouwontwikkeling in de stad. Maar dit is ook het moment dat koop en huur probleemloos gemixt kunnen worden en een lagere parkeernorm wordt geaccepteerd door bijvoorbeeld deelmobiliteit in het project op te nemen. Als ik kijk naar de ambities van BPD - integraal en duurzaam ontwikkelen met aandacht voor betaalbare woningen - durf ik te stellen dat we hier laten zien wat we in huis hebben. Van de 153 woningen zijn er 99 gekocht door het BPD Woningfonds dat specifiek gericht is op verhuur in de middenhuur. Het mooie is dat we hiermee niet alleen passant zijn maar ook blijvend ons verbinden aan deze plek."

Chris Schouten van SDJ Vastgoedontwikkeling vult aan. "Tegenover Leytsche Hof, aan de overkant van de Rijnlandstraat ontwikkelen wij het laatste deelplan, wat het sluitstuk wordt van dit mooie centrum."

Het ontwerp van Leytsche Hof is in nauwe samenwerking tot stand gekomen tussen stedenbouwer West8 uit Rotterdam en KOW Architecten uit Den Haag. De daktuin is ontworpen door landschapper ROGG.

Planning

In oktober 2022 is Batenburg gestart met de realisatie van Leytsche Hof. Op dit moment wordt er gewerkt aan de kelderwanden. De eerste oplevering staat gepland voor het 1e kwartaal van 2025. Er zijn nog slechts herenhuizen beschikbaar. Interesse in 1 van de beschikbare koopwoningen? Bekijk dan het woningaanbod. Heb je interesse in de vrije sector en middenhuur-woningen, kijk dan op www.hureninleidschendam.nl.

Met de realisatie van het Leytsche Hof is de Nieuwe Grachtengordel bijna voltooid. De ontwikkelcombinatie Damcentrum buigt zich momenteel over het ontwerp van het laatste deelgebied Rijnlandstraat Noord. Het nieuwe hart van Leidschendam is daarna voltooid.

Bekijk het woningaanbod
Dit vind je in de buurt Meer over Leytsche Hof?
Interesse in een woning in Leytsche Hof? Bekijk het woningaanbod