Onthulling kunstwerk in Leidschendam-Voorburg!

21 december '22

Het moge ondertussen duidelijk zijn; het centrum van Leidschendam ondergaat een fantastische metamorfose, zónder haar karakter en identiteit te verliezen. Dit komt niet alleen terug in de architectuur van de nieuwe woningen maar ook in de omgeving. Vanaf begin af aan is besloten de nieuwe fiets-voetgangersbrug over de Plaspoelhaven terughoudend vorm te geven, om hier uiteindelijk door middel van een kunstwerk extra karakter aan te geven. En dat is gelukt!

image alt

Het karakter van de voormalige scheepswerf

In het verleden had de Plaspoelhaven een andere vorm, ingang en functie. Deze historie proeven we nog steeds terug in de straatnamen rondom de voormalige werf. Denk aan de Scheepswerf, Sluiskant, De Van Ravesteijnkade en de Plaspoelkade. De Van Ravesteijnwerf heeft in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld als scheepswerf. Vanuit hier werden Engelandvaarders namelijk geholpen de zee naar Engeland op te gaan. Deze rijke historie is meegenomen als inspiratie voor kunstwerk Het ‘Havennest’, dat op 2 november onthuld werd door wethouder Bianca Bremer van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

image alt

Het ‘Havennest’

Het ‘Havennest’ is ontworpen door kunstenaarsduo Albert Dedden en Paul Keizer, beter bekend onder de naam Space cowboys. De bronzen sculptuur naast de brug verwijst naar de masten van de haven. Het is levensecht vormgegeven als een boomstam, dat bovenin overloopt in een nest van takken en twijgen. Zo verwijst de boom naar de oorspronkelijke vegetatie in de omgeving. De bovenkant heeft de vorm van een Kolibriescheepje, die in Stompwijk nog steeds gemaakt worden. Daarnaast is dit een indirecte verwijzing naar de Van Ravesteijnwerf. Zo resoneert het ‘Havennest’ niet alleen met de scheepswerf historie, ook is het een knipoog naar de nestjes zoals vogels die vandaag de dag op het water maken. Kortom, iedere keer dat je de brug oversteekt is dit kunstwerk een mooie reminder aan toen én nu.

Meer nieuws lezen? Bekijk het hier
Heb je een vraag? Neem contact met ons op